TEMPORE & TIRHAN KASVATUSPERIAATTEET

Haluamme todella paneutua rotumääritelmän mukaisten, terveiden ja hyväluonteisten koirien kasvattamiseen. Kasvatuksemme on harrastepohjaista, jonka motiivina on todellinen kiinnostus ja ihailu upeita rotuja kohtaan. Kasvatamme allekirjoittamamme Kennelliiton kasvattajasitoutumuksen periaatteiden mukaisesti. Jalostukseen käytämme terveystarkastettuja, hyväluonteisia ja lähes poikkeuksetta näyttelyssä palkittuja koiria, joilla teetämme yleensä vain yhden tai kaksi pentuetta. Panostamme runsaasti aikaa yhdistelmiemme suunnitteluun ja etsimme jalostusyksilöitä ulkomaita myöten vaivoja säästämättä. Kennel- tai tarhaoloihin emme pentujamme anna, koska mielestämme seuralliset saksanpystykorvat kärsivät jos ne eristetään ihmisestä. Valitettavasti liian moni koira joutuu viettämään elämänsä kenneloloissa pienissä tiloissa ilman virikkeitä ja ihmiskontakteja ainoana tarkoituksenaan mahdollisimman usean pennun tuottaminen.

Koiramme ovat meille ensisijaisesti lemmikkejä ja asuvat perheenjäseninä kotioloissa meillä tai sijoituskodeissa. Kasvatustyömme etenee pääasiassa sijoitus-/jalostusoikeuskoirien avulla eli kyseenalaisen kennelelämän sijaan olemme ottaneet tavaksemme antaa kasvattejamme ja tuontikoiriamme sijoituskoteihin, jotta jokainen saisi varmasti osansa oman ihmisen rakkaudesta.

Kasvatuksessamme keskitymme kleinspitz-rotuun, siksi sivuillamme on eniten tietoa tästä rodusta. Saksanpystykorvien pienintä muunnosta pomeraniania ja keskikokoista mittelspitziä kasvatamme harvakseltaan. Keeshond-kasvatusta meillä ei enää ole. Suomenlapinkoira on uusi aluevaltauksemme, jossa yritämme mahdollisuuksien mukaan vaalia alkuperäistä tyyppiä ja välttää ylilyöntejä.

Erikokoisilla saksanpystykorvilla on ilahduttavan samankaltaiset rotuominaisuudet. Toki rotujen välillä on myös eroja, jotka voivat vaikuttaa sen "oman" kokomuunnoksen valitsemiseen. Pienemmät kokomuunnokset pomeranian ja kleinspitz ovat tyytyväisiä saadessaan olla perheensä parissa touhuamassa arkisissa askareissa, kun taas isommat serkut mittelspitz ja keeshond tarvitsevat jo enemmän tekemistä, liikuntaa ja aktiviteettia, jotta ei-toivottua käyttäytymistä ei alkaisi ilmenemään turhautumisen seurauksena. Toki yksilö- ja linjakohtaisia eroja tähän pääsääntöön ilmenee. Varsinkin isommista saksanpystykorvan muunnoksista löytyy paljon potentiaalia aktiiviseenkin harrastamiseen esim. agilityn ja tokon saralla.

Suomenlapinkoirat hurmasivat meidät totaalisesti 2010-luvulla, vaikka niitä oli toki tullut seurattua jo 90-luvun loppupuolelta asti. Suomenlapinkoira on monenlaiseen perheeseen taipuva, sosiaalinen ja miellyttäväluonteinen sekä aktiivinen seuralainen. Kuten kaikki muutkin rodut, se vaatii tapakasvatuksen ja on totutettava turkin hoitoon pienestä pitäen. Suomenlapinkoirissa pyrimme kasvattamaan luonteeltaan ja rakenteellis-toiminnalliselta tyypiltään sellaisia koiria, jotka selviytyisivät vielä alkuperäisestä tehtävästään eli työstä porojen parissa lumisessa maastossa. Rakenteeltaan pyrimme löytämään jalostukseen hieman kevyempiä koiria, joilla on kestävyyttä ja toimeliaisuutta sekä karvaa sen verran maltillisesti että turkki on käytännöllisen helppohoitoinen eikä kesäaikaan tarvitse miettiä sen ajamista paljaaksi.Suomenlapinkoira ei ole pelkkä tarhakoira, vaan se kaipaa ihmisen seuraa ja säännöllistä tekemistä. Erityisesti ensimmäisen elinvuotensa aikana jotkut yksilöt saattavat olla hieman vilkkaampia ja vaativat omistajaltaan enemmän. Myös lapinkoirapennut kasvavat meillä sisällä ihmisten parissa ja tottuvat elämisen ääniin ja säännölliseen ulkoiluun jo pienestä pitäen.

Terveydestä tai luonteesta emme jalostuskoirilla ole valmiita tinkimään, mutta näyttelymenestyksen perässä emme juokse. Jokainen pennunostaja saa itse päättää mitä koiransa kanssa harrastaa emmekä aseta näyttelyvelvoitetta kasvateillemme. Jokainen pentueemme on suunniteltu siinä toivossa, että saamme jatkoa oman linjan kasvatukseen. Jalostusyksilöille pyritään toki saamaan jokunen näyttelytulos tai jalostustarkastus rodulle kuuluvien terveystutkimusten ja geenitestien ohella. Sijoitamme tai jätämme jalostusoikeuden likipitäen kaikista meillä syntyneistä pentueista, koska uusintayhdistelmät eivä kuulu kasvatusperiaatteisiimme. Haluamme, että käytettävissämme on runsaasti jalostusmateriaalia, josta valita. Tämä mahdollistaa kriittisyyden jalostuskoirien suhteen, kaikkia yksilöitä ei syystä tai toisesta ole tarkoitettu jalostukseen. Olemme tuoneet huomattavan määrän koiria ulkomailta oman kasvatustyömme eteenpäin viemiseksi ja katsomme olevamme vastuussa siitä, ettei niiden jälkeläismäärä nouse suhteettoman suureksi. Rodunjalostus ei ole pelkästään pentujen tuottamista vaan suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja koko rodun tilanteen huomioivaa avarakatseista työtä, jolla pyritään viemään rotua eteenpäin.

Jotta geenipooli pysyisi kasvatuksessamme mahdollisimman laajana pidämme aina silmämme auki vierassukuisten koirien suhteen. Eri linjat mahdollistavat laajan jalostuspohjan, jolloin sukusiitokseen ei tarvitse turvautua. Kirjallisuuden suosittelema serkusparitus (eli 6,25%) on ylärajana teettämissämme yhdistelmissä. Em. syystä olemme tuoneet Suomeen lukuisia saksanpystykorvia eri kasvattajilta ja lisäksi osa nartuistamme astutetaan ulkomailla tai Suomeen lainatuilla uroksilla. Suomenlapinkoirissa emme ole pelänneet käyttää paimensukuisia tai rotuunotetuista polveutuvia uroksia valtalinjan nartuillemme. Suosimme jalostuskäytössä mahdollisuuksien mukaan vanhempia uroksia, koska terve ja pitkäikäinen koira oletettavasti periyttää hyviä geenejä jälkeläisilleen.

Annamme uroksiamme tapauskohtaisesti ulkopuoliseen jalostuskäyttöön, pääsääntöisesti kuitenkin vain niitä ,joiden periyttämisominaisuuksista on jo näyttöä. Perusvaatimuksena ovat yhdistysten jalostuskriteerit (Pienpystykorvat ry) ja (Lappalaiskoirat ry). Lisäksi nartun on oltava mielestämme suvultaan ja tyypiltään yhteensopiva uroksen kanssa. Nartun omistajalta edellytetään allekirjoitusta sitoumukseen, ettei uroksiemme jälkeläisiä myydä kennel- tai tarhaoloihin.

kennelneuvojan raportti -10
kennelneuvojan raportti -19

ME

TEMPORE&TIRHAN PENNUT

USEIN KYSYTTYÄ

KLEINSPITZ -pennusta aikuiseksi

T&T KESÄPÄIVÄ-kertomukset
10.8.2013
21.7.2012
2.7.2011
25.7.2010
11.7.2009
19.7.2008
21.7.2007
1.7.2006
10.7.2005
24.7.2004