TEMPORE & TIRHAN KASVATUSPERIAATTEET

Haluamme todella paneutua rotumääritelmän mukaisten, terveiden ja hyväluonteisten koirien kasvattamiseen. Kasvatuksemme on harrastepohjaista, jonka motiivina on todellinen kiinnostus ja ihailu upeita rotuja kohtaan. Kasvatamme allekirjoittamamme Kennelliiton kasvattajasitoutumuksen periaatteiden mukaisesti. Jalostukseen käytämme terveystarkastettuja, hyväluonteisia ja näyttelyssä palkittuja koiria, joilla teetämme yleensä vain yhden tai kaksi pentuetta. Panostamme paljon aikaa yhdistelmiemme suunnitteluun ja etsimme jalostusyksilöitä ulkomaita myöten vaivoja säästämättä. Kennel- tai tarhaoloihin emme pentujamme anna, koska mielestämme seuralliset saksanpystykorvat kärsivät jos ne eristetään ihmisestä. Valitettavasti liian moni koira joutuu viettämään elämänsä kenneloloissa pienissä tiloissa ilman virikkeitä ja ihmiskontakteja ainoana tarkoituksenaan mahdollisimman usean pennun tuottaminen.

Koiramme ovat meille ensisijaisesti lemmikkejä ja asuvat perheenjäseninä kotioloissa meillä tai sijoituskodeissa. Kasvatustyö etenee pääasiassa sijoitus-/jalostusoikeuskoirien avulla eli kyseenalaisen kennelelämän sijaan olemme ottaneet tavaksemme antaa kasvattejamme ja tuontikoiriamme sijoituskoteihin, jotta kaikki koiramme saisivat varmasti osansa oman ihmisen rakkaudesta.

Kasvatuksessamme keskitymme kleinspitz-rotuun, siksi sivuillamme on eniten tietoa tästä rodusta. Saksanpystykorvien pienintä muunnosta pomeraniania ja keskikokoista mittelspitziä kasvatamme harvakseltaan. Keeshond-kasvatusta meillä ei enää ole. Suomenlapinkoira on uusi aluevaltauksemme, jossa yritämme mahdollisuuksien mukaan vaalia alkuperäistä tyyppiä ja välttää ylilyöntejä.

Erikokoisilla saksanpystykorvilla on ilahduttavan samankaltaiset rotuominaisuudet. Toki rotujen välillä on myös eroja, jotka voivat vaikuttaa sen "oman" kokomuunnoksen valitsemiseen. Pienemmät kokomuunnokset pomeranian ja kleinspitz ovat tyytyväisiä saadessaan olla perheensä parissa touhuamassa arkisissa askareissa, kun taas isommat serkut mittelspitz ja keeshond tarvitsevat jo huomattavasti enemmän tekemistä, liikuntaa ja aktiviteettia, jotta ei-toivottua käyttäytymistä ei alkaisi ilmenemään turhautumisen seurauksena. Varsinkin isommista saksanpystykorvan muunnoksista löytyy paljon potentiaalia aktiiviseenkin harrastamiseen esim. agilityn ja tokon saralla.

Kapean geenipohjan vuoksi pidämme aina silmämme auki vierassukuisten koirien suhteen. Eri linjat mahdollistavat laajan jalostuspohjan, jolloin sukusiitokseen ei tarvitse turvautua. Tästä syystä olemme tuoneet Suomeen lukuisia koiria eri kasvattajilta ja lisäksi osa nartuistamme astutetaan geenipohjan laajentamiseksi ulkomailla tai Suomeen lainatuilla uroksilla. Itse pidämme kirjallisuuden suosittelemaa serkusparitusta (eli 6,25%) ylärajana teettämissämme yhdistelmissämme.

Sijoitamme tai jätämme jalostusoikeuden pentuihin likipitäen kaikista meillä syntyneistä pentueista, koska uusintayhdistelmät eivät kuulu kasvatusperiaatteisiimme. Haluamme, että käytettävissämme on runsaasti jalostusmateriaalia, josta valita. Tämä mahdollistaa kriittisyyden jalostuskoirien suhteen, kaikkia yksilöitä ei syystä tai toisesta ole tarkoitettu jalostukseen. Olemme tuoneet huomattavan määrän koiria ulkomailta oman kasvatustyömme eteenpäinviemiseksi ja katsomme olevamme vastuussa siitä, ettei niiden jälkeläismäärä nouse suhteettoman suureksi. Rodunjalostus ei ole pelkästään pentujen tuottamista vaan suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja koko rodun tilanteen huomioivaa avarakatseista yhteistyötä, jolla pyritään viemään rotua eteenpäin.

Annamme uroksiamme tapauskohtaisesti myös ulkopuoliseen jalostuskäyttöön, pääsääntöisesti kuitenkin vain niitä joiden periyttämisominaisuuksista on jo näyttöä. Perusvaatimuksena ovat yhdistysten jalostuskriteerit (Pienpystykorvat ry) ja (Lappalaiskoirat ry). Lisäksi nartun on oltava suvultaan ja tyypiltään yhteensopiva uroksen kanssa. Nartun omistaja on velvollinen allekirjoittamaan ennen astutusta sitoumuksen, ettei uroksiemme jälkeläisiä myydä kennel- tai tarhaoloihin.

kennelneuvojan raportti -10
kennelneuvojan raportti -19

ME

TEMPORE&TIRHAN PENNUT

USEIN KYSYTTYÄ

KLEINSPITZ -pennusta aikuiseksi

T&T KESÄPÄIVÄ-kertomukset
10.8.2013
21.7.2012
2.7.2011
25.7.2010
11.7.2009
19.7.2008
21.7.2007
1.7.2006
10.7.2005
24.7.2004