USEIN KYSYTTYÄ

Miten teiltä voi varata pennun?

Sitovia varauksia emme ota vastaan ennen pentujen syntymää. Käytössämme on jonotuslista, jolla oleville ilmoitamme sopivan pennun syntymästä. Pentuja syntyy yleensä kerralla vain 1-3, joten usein pentua saattaa joutua odottamaan pidempäänkin. Yhteydenpito meihin kuitenkin kannattaa, sillä se kertoo että pennunotto on edelleen suunnitelmissa. Jos meillä ei ole pentuja, ohjaamme kysyjän hänen niin halutessaan luotettavien kasvattajien pakeille, mikäli tiedämme muualla olevan pentuja. Muistathan, ettei koiraa tulisi ottaa hetken mielijohteesta! (lue lisää TT-pennuista ja kasvatusperiaatteistamme)

Paljonko maksaa?

Yleisesti ottaen kleinspitzin ja mittelspitzin pennut maksavat Suomessa 1400-1800 euron välillä, pomeranian pennut 2000-3000 euroa ja lapinkoiran pennut 1200-1600 euroa. Hinnat vaihtelevat kasvattajittain ja yksilön ja sen vanhempien laadusta riippuen.

Onko turkki vaikea hoitaa?

Ei, sillä se pysyy puhtaana luonnostaan ja useimmiten pesu pari kertaa vuodessa riittää. Turkki harjataan kerran parissa viikossa, jolloin se pysyy kuohkeana ja mahdollisesti irtoava pohjavilla jää harjaan. Nartuilla pohjavilla irtoaa pari kertaa vuodessa juoksujen yhteydessä, uroksilla huomattavasti harvemmin. Karvanlähtöaikana turkkia tulee harjata useammin. Paras turkinhoitoharja on karsta tai harjasharja. Saksanpystykorvista vain pomeranian vaatii varsinaisen näyttelytrimmauksen.

Haukkuvatko paljon?

Saksanpystykorvat ovat hälyttäviä pihavahteja ja taatusti ilmoittavat vieraan tulosta tai epäilyttävästä liikkeestä reviirillään haukkumalla. Rodun sisällä on yksilöllisiä eroja ja lisäksi koulutuksen osuus on merkittävä.

Soveltuuko ensimmäiseksi koiraksi?

Ensimmäiseksi koiraksikin soveltuu, mutta tällöin valitsemme pennun hyvin huolella pentueesta. Ns. haastavampaa pentua emme suosittele vasta-alkajalle. Täytyy muistaa, että kääpiökoirakin tarvitsee rajat ja samanlaisen tapakasvatuksen kuin isommat koirat.

Soveltuuko lapsiperheeseen?

Kokonsa puolesta lapsiperheeseen soveltuvat parhaiten isommat kleinspitz ja mittelspitz. Toki nämäkin pennut ovat hyvin pieniä luovutusvaiheessa, joten varovaisuutta varsinkin tämä alkuvaihe vaatii. Pieni pentu saattaa loukata jalkansa pahastikin pudotessaan vain esim sylistä, sängyltä tai sohvalta. Lasten leluksi ei sovi yksikään rotu! Nyrkkisääntönä pätee, että aikuisten valvonnassa pentu voi olla turvallisesti lasten kanssa. Pentu tarvitsee myös paljon lepoa, jolloin sen unesta huolehtiminen on vanhempien vastuulla. Koulutusvastuu tulee aina olla aikuisen ihmisen kontolla!

Miten pomeranian-kleinspitz-mittelspitz eroavat toisistaan?

Koko erottaa nämä kolme muunnosta selkeimmin toisistaan. Pomeranian on pienin ja hennoin sekä yleensä runsasturkkisin. Pomeranianin pään ilme on hiukan pyöreämpi verrattuna isompiin kokomuunnoksiin. Pomeranian ja kleinspitz soveltuvat myös ihan kotikoiriksi eivätkä ne tarvitse välttämättä päivittäin pitkäkestoista lenkitystä. Mittelspitz vaatii jo enemmän eli säännöllisempää liikuntaa, mielekästä tekemistä ja aivojumppaa, jottei se tylsisty. Tylsistyttyään jokainen koira alkaa purkaa tarmoaan ja yleensä se on ei-toivottua käyttäytymistä (hermostuneisuutta, ylenpalttista haukkumista, kodin tuhoamista jne). Pomeranianin luonne on tempperamenttisempi isompiin verrattuna ja se haukkuu hiukan enemmän. Joskus pommit saattavat olla turhankin itsetietoisia eivätkä ne ole kovin sosiaalisia laumassa. Vastaavasti mittelspitzin luonne voi olla jo hiukan karskimpi. Kleinspitz on siltä väliltä, kuitenkin kaikkien saksanpystykorvien yleistä rotupiirrettä kuvastaa uskollisuus ja miellyttämisenhalu perhettä ja omistajaa kohtaan. Yleensä koira ottaa yhden ihmisen ylitse muiden, jota palvoo. Yksilölliset erot ovat joskus huomattavia ja pennun vanhempien luonteet kertovat paljon. Uroksen ja nartun välillä ei luonne-eroja juuri ole, vaan pikemminkin erot ovat yksilöllisiä.