NÄKEMYKSEMME POMERANIAN-RODUSTA

Pomeranian-rodussa paneudumme rodunomaiseen kokonaisuuteen liioittelematta mitään tiettyä ominaisuutta. Mitä pienemmäksi rotua jalostetaan, sitä enemmän ei-toivottuja ominaisuuksia alkaa esiintymään, joten ns. hypertyyppien ihannointi ei kuulu jalostusohjelmaamme. Pommien uhaksi mainitsisimme ihosairaus BSD:n sekä polviongelmat. Näiden seikkojen suhteen olemme tarkkoja emmekä tule ottamaan tiedostettuja riskejä niiden kustannuksella. Terveys on seikka, mistä emme tingi. Pommi on maailmanlaajuisena rotuna määrältään suuri, joten erinomaisia yksilöitä löytyy muistakin kuin tietyistä hyvin yleisistä muotilinjoista. Liiallista sukusiitosta varomme, vaikka monet lähteet ohjeistavatkin rotua kasvattamaan hyvinkin tiukoilla linjauksilla. 

Pommeissa ihailumme ansaitsee oikeankokoinen, runsaan pohjavillan vuoksi pallomaisen vaikutelman antava terhakka koira, jolla on terve anatomia, pienet korvat ja päässä suloinen ilme sekä kompaktin silhuetin kruunaava korkealle kiinnittynyt häntä. Pommi on trimmattava rotu, joten näyttelykunnostus täytyy tehdä taiten jotta kokonaisuus olisi tasapainoisen näköinen, siisti ja liioittelematon. Rotumääritelmä ei anna mitään ohjetta trimmaustyylin suhteen ja siksi se vaihtelee kasvattajittain ja maittain hyvin paljon.

Pommikasvattajien yksi haaste on taistella helposti suurentuvaa kokoa vastaan. Koon kasvaessa se tietty tärkeä siro rodunomaisuus katoaa, usein myös luuston määrä kasvaa liian raskaaksi ja pää holvaantuu karkeailmeiseksi. Kaunis pommin pää on seikka, mikä jakaa mielipiteitä. Meille tässäkin ovat kultainen keskitie ja tasapainoisuus ne avain-seikat. Kallo ei saa olla liian kapea eikä myöskään liian leveä tai pyöreä. Kuonon tulee olla sopivan siro, ei liian pitkä, kapea ja posketon eikä myöskään liian lyhyt ja turpea. Rotumääritelmä antaa ideaalit kuonon ja kallon mittasuhtet eli kuonon pituus tulee olla puolet kallon pituudesta. Pommin ei kuulu mielestämme olla minikokoinen chow chow mikä tuntuu varsinkin Amerikassa olevan nykyään hyvin haluttu trendi.

Terveen ja vaivattoman liikkumisen mahdollistava rakenne on myös seurakoiran tärkein perusta. Terhakan ja eloisan pommin tulee pystyä toteuttamaan itseään eikä niitä ole tarkoitus jalostaa flegmaattisiksi, rasitusta kestämättömiksi esineiksi ihmisen turhamaisuuden varjolla. Terveyttä tulisi mielestämme vaalia eniten, itse tutkitutamme koiriemme polvet ja silmät ennen jalostuskäyttöä. Vaikka rodussamme hälyttäviä sairastapauksia on vain muutamia, haluamme olla mukana kehittämässä tervettä jalostusta koirien parasta ajatellen. 

Pommi on Suomessa suhteellisen vähälukuinen rotu ja käytössä olevia jalostuskoiria on vain kourallinen. Pommipentueet ovat pieniä ja synnytykset monesti vaikeita, joten jo pennun saaminen kestää kauan. Kuten moni muukin kasvattaja, jätämme omaan jalostuskäyttöön pentuja jokaisesta pentueesta jotta saamme jalostuksessa pidettyä mahdollisimman laajan geenipoolin. Kun normaali pentuekoko on 1-2 pentua niin usein saattaa koko pentue jäädä sijoituskoteihin omaa tulevaisuuden kasvatusta varten eikä myytäväksi riitä mitään. Olemme tuoneet huomattavan määrän koiria jalostuskäyttöömme ulkomailta. Kun käsissä on useita eri linjoja, on tarvittaessa vara karsia joku niistä kokonaan pois jatkokasvatuksesta ilman, että tarvitsee aloittaa koko homma alusta. 

Olemme kiinnostuneet myös kirjavien pommien jalostuksesta, mikä tekee kasvatuksesta entistä haasteellisempaa. Väri on vaikea kasvattaa, hyvän tyypin ja oikean värin yhdistyminen samassa koirassa on todellinen lottovoitto. Jalostusohjelmamme tulee kuulumaan kirjavien ja yksiväristen koirien yhdistämistä tyypin parantamiseksi, jolloin ns. värivirheellisten koirien putkahtelu on hyvin oletettavaa. Näitä yksilöitä ei voi näyttelyttää, mutta ne ovat arvokkaita jalostuskoiria perimänsä ansiosta. Väri ei onneksi myöskään haittaa koiraa itseään ja se voi elää täysipainoisen elämän "virheensä" kanssa.