NÄKEMYKSEMME KEESHOND-RODUSTA

Kessuun ihastuimme 2000-luvun taitteessa. Kessusta pisti silmään sen energinen ja terhakka olemus, muhkea turkki ja luonnollisuus anatomian suhteen. Sen ilme on valpas ja älykäs mutta samalla niin lempeä.

Kessukasvatuksessamme painotamme terveyteen ja tyyppiin. Terveys on se seikka mistä emme ole valmiita edes ulkomuodollisten seikkojen kustannuksella tinkimään. Turkki on yksi merkittävä seikka mikä tekee kessusta kessun. Pohjavillan täytyy olla runsas jotta päällikarva on oikeaoppisesti pystyssä. Silhuetin kruunaa korkealle kiinnittynyt häntä, runsas kauluskarva sekä pöksyt.

Aivan liian usein kessuissa näkee yksilöitä joilla on hyvin puutteellinen karvapeite, etenkin pöksyt ja häntä ovat vajavaiset. Jos koira on sellaisessa kunnossa läpi vuoden, on se seikka mikä pistää hälytyskellot soimaan. BSD (ihosairaus=black skin disease/alopecia-x) on yksi kessujen vaiva minkä suhteen olemme äärimmäisen tarkkoja ja sen tiimoilta emme ota tiedostettuja riskejä. Yksi rodun vitsaus Suomessa on myös geenipoolin kapeus mikä näkyy yhdistelmien sukusiitosasteissa.

Kessu on terhakka ja toimelias koira jossa on potentiaalia monenlaiseen harrastamiseen joten terve runko- ja raajarakenne ovat tärkeä perusta sen elämänlaadulle. Ihailemamme kessutyyppi on neliömäinen, vahvaluustoinen ja hyväryhtinen. Tärkeintä on tasapainoinen kokonaisuus. Monissa maissa kessut ovat olleet pienenemään päin mikä luonnollisesti muuttaa tyyppiä ja siksi rodun keskikoko on se, mitä kasvatuksellamme tavoittelemme.

Meillä ei tällä hetkellä ole rodussa jalostusnarttua, joten pidämme kessukasvatuksessamme taukoa.